Konijnen bij DUCHESS

Bij DUCHESS kunt u met uw konijn terecht voor professionele vachtverzorging. Bij langharige konijnen is het van belang dat de vacht goed onderhouden wordt om problemen, zoals klimvorming en vervilting te voorkomen. Bij de kortharige rassen is het zaak ze goed door de rui te laten komen. Het goed verzorgen van deze konijnen is vrij intensief voor de eigenaar. Konijnen hebben een huid welke nog dunner en gevoeliger is dan de al dunne katten huid en daar moet dus met alle voorzichtigheid mee worden omgegaan.

Bij ons kunt u tevens terecht met vragen en advies omtrent de verzorging van uw (langharige) konijn. Uiteraard kunnen wij u ook voorzien van het trim materiaal zoals schaartjes, borstels, kammen en nagelknippers. 

In principe worden alle konijnen zònder sedatie behandeld bij DUCHESS. Mocht het echter zo zijn dat de stressfactor, welke heel hoog is bij konijnen, als mede de conditie van de vacht dermate ernstig zijn, dan kan er in uitzonderlijke gevallen voor gekozen worden om een sedatie te geven voorafgaande aan de vacht behandeling. Wij werken hiervoor al jaren vertrouwd samen met Dierenkliniek Parkstad & Schinnen Dierenzorg. Zij zullen uw konijn op de meest professionele, verantwoorde en veilige manier verdoven waarbij de gezondheid van uw konijn zo goed mogelijk wordt gewaarborgd. Aangezien wij met een van onze praktijken op dezelfde locatie zitten als deze dierenarts, zal zowel de sedatie als de vachtbehandeling naadloos op elkaar aansluiten. Direct na de vachtbehandeling wordt hij/zij direct wakker gemaakt en krijgt zo een toegepaste sedatie die nooit langer duurt dan nodig is. Door het werken in dit teamverband kunnen wij uw konijn de best mogelijke zorg bieden.


TIP : Probeer tijdig contact met ons op te nemen als u de vacht, nagels of oren niet meer zelf bij kunt houden. Hiermee wordt erger voorkomen. Het konijn is zeer stressgevoelig en hiermee dient u rekening te houden. Als de vacht dichtschiet of vervilt is kan het konijn de warmte niet meer kwijt waardoor het minder of niet meer kan gaan eten.Het is mogelijk om bv. maandelijks uw konijn voor een goede kambeurt te brengen. Hij/zij wordt dan tevens goed nagekeken door de trimster.


Bij een professionele vachtbehandeling wordt er door ons uit de volgende trimechnieken gekozen:

 

Ontklitten

Met o.a een kam en borstel worden de klitten uit de vacht gehaald. Zitten de klitten er al langere tijd dan ontstaat er een viltplek. Het is dan helaas niet meer altijd mogelijk om deze met een kam of borstel uit de vacht te halen maar dan zal deze plek geknipt of geschoren moeten worden.

Er ontstaat onder de viltplek vaak een kale plek omdat de huid deze plek met viltharen probeert af te stoten inclusief haarzakje. E.e.a hersteld zich weer maar groeit minder snel aan dan de gewone vacht.

Bij het ontklitten is het van belang dat de vacht ontwold wordt waardoor deze onderwol niet voor nog meer klitten en viltplekken kan zorgen. Het is daarom belangrijk om konijnen met veel vacht en onderwol met regelmaat te laten behandelen om de onderwol geen kans te geven de vacht te laten dicht schieten Voorkomen is beter dan genezen èn veel prettiger voor uw konijn.

 

 

Wassen & Drogen

Het wassen van uw konijn maakt hem/haar niet alleen schoon en fris maar helpt uw konijn sneller door de rui heen. Zowel kortharige als langharige konijnen kan dit veel voordeel opleveren. Uiteraard kan dit alleen als de vacht geen klitten, vilt of onderwol meer bevat. 

 

Scheren

Indien de vacht veel klitten bevat of vervilt is, is het vaak noodzakelijk om deze plaatsen of in enkele gevallen de gehele vacht eraf te scheren. De klitten/vilt zitten zo dicht op de huid dat kammen of knippen geen optie meer is. Het scheren dient hierdoor zeer zorgvuldig te gebeuren om te voorkomen dat de huid beschadigd raakt.

Daarnaast is het ook een optie om de vacht bij uw konijn in te korten zodat het het onderhoud oftewel het welzijn van uw konijn verbetert.

 

Het is absoluut aan te raden om het scheren professioneel te laten gebeuren. Zonder ervaring en kennis kan er veel misgaan.

Knippen

Het knippen van de vacht wordt toegepast bij langharige konijnen. De vacht wordt ingekort tot de gewenste lengte. Om klitten enz. te voorkomen dient de vacht 6 keer per jaar te worden geknipt.

Tevens wordt het knippen toegepast bij geklitte vachten om deze te verwijderen en nieuwe klitten te voorkomen door de vacht luchtig te houden. Hiervoor wordt ook de effileerschaar gebruikt.

 

Nagels knippen en Oorverzorging

Uiteraard worden tijdens de vachtbehandeling ook de bagels en oren nagekeken en indien nodig geknipt en verzorgd. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen voor het nagelknippen en oorverzorging langs te komen bij DUCHESS.

Het is van belang dat u de nagels niet te lang laat worden.

 

Zoals u ziet wordt er bij DUCHESS alles aan gedaan om uw konijn zo professioneel en aangenaam mogelijk te behandelen. Indien u vragen heeft of meer informatie wilt hebben neem dan gerust contact met ons op.