Cavia's bij DUCHESS

 

Nagels & Tanden

 

Het is bij DUCHESS ook mogelijk om uw cavia te laten verzorgen. Wij verzorgen de vacht, wassen de cavia en verzorgen de nagels en of tanden.

Ook Cavia nagels groeien net als die van ons. Zeker als ze veel op een zachte ondergrond lopen zullen de nagels blijven doorgroeien. Als ze buiten op stenen lopen zullen de nagels minder snel te lang worden. In de meeste gevallen zullen de nagels regelmatig moet worden geknipt. Hiervoor kun je bij ons terecht. Daarnaast mogen de tanden ook niet te lang worden.

 

De caviavacht is in drie types onder te verdelen. Allereerst hebben we de gladharigen of kortharigen. Deze cavia's komen van oorsprong ook in de natuur voor. De vacht ligt plat en is aaneengesloten. Een ander type is de borstelcavia. Bij de borstelcavia vinden we rozetten of weerborstels in de vacht. Deze kunnen variëren van één rozet tot meerdere. Een rozet of weerborstel heeft een middelpunt, van daaruit loopt de vacht alle kanten op zodat er een cirkel ontstaat. De rest van de vacht is gladharig. Het derde type vacht is de langharige cavia. De haren zijn lang en hangen naast het lichaam af. Soms komen ook bij de langharige cavia rozetten voor. Dit is rasgebonden.

 

Soorten vacht bij de cavia

 

De gladharigen en de ruwharigen of borstelcavia's hebben normaal gesproken vrij weinig vachtverzorging nodig. Indien ze niet goed door de rui heen komen ontstaat er echter roos en dat geeft jeuk. De ontstane droge huid kan met een daarvoor geschikte shampoo worden behandeld en er kan een speciaal voedingssupplement worden gegeven om de natuurlijke balans weer te optimaliseren. Voor meer informatie hierover kunt u met ons contact opnemen.  De langharige cavia's hebben vaak wat meer moeite om door de rui heen te komen.. Al snel ontstaan er klitten in de vacht, vooral aan de achterkant van de cavia. Voor het verwijderen en optimaliseren van de vacht kunt u bij DUCHESS terecht.


Cavia's met lang haar moet men minimaal eenmaal per week goed doorkammen. Begin hiermee als de cavia nog jong is zodat deze eraan went. Kam de vacht laag voor laag door en begin hierbij op de huid. Kam dus niet alleen de puntjes. Ernstige klitten zullen eruit geknipt moeten worden. Als je dit zelf doet let er dan goed op dat er niet per ongeluk in de pootjes of het velletje geknipt wordt. De meeste cavia's laten zich goed kammen wanneer je ze op schoot zet en iets te eten geeft wat voor afleiding zorgt.

U kunt altijd vrijblijvend advies inwinnen betreffende de te gebruiken borstels c.q kammen, shampoo enz welke het meest geschikt zijn voor de vacht van uw cavia.